World Cup Infamy: de vijf spelers die in de Wereldbekerfinale

werden uitgezonden praten over infamy.

weinig clubs in het wereldvoetbal zijn zo exclusief als die waar de lidmaatschapskaart rood is en oorspronkelijk werd gepresenteerd tijdens een Wereldbekerfinale.

slechts vijf spelers zijn uit het grootste evenement in de sport sinds 1930 verwijderd—allemaal uitgezonden vanaf 1990.

het is niet verrassend dat de uitgeworpen speler slechts één keer het WK optilde na zijn vertrek uit de wedstrijd.

laten we zonder verder oponthoud eens kijken naar het meest beruchte kwintet uit de voetbalgeschiedenis.

de New York Times beschreef de Wereldbekerfinale van 1990 als een stuk van” controversieel kunstwerk “en” world-wide lelijkheid.”

scheidsrechter Edgardo Codesal flashde vier gele kaarten in de loop van de wedstrijd tussen West-Duitsland en Argentinië, en in de 65e minuut, met de wedstrijd nog steeds puntloos, de Wereldbekerfinale had zijn eerste verzend-off.De speler in kwestie was de Independiente verdediger Pedro Monzon, die pas werd geïntroduceerd bij de herstart in plaats van Oscar Ruggeri.

maar nadat Jurgen Klinsmann aan de linkerkant van het veld was uitgeschakeld, kreeg Monzon een rode kaart te zien-zijn optreden in de wedstrijd duurde slechts 20 minuten.

in de 85e minuut scoorde Andreas Brehme vanaf de plek en de Duitsers hadden hun derde wereldbekerzege.

Gustavo Dezotti, 1990

minder dan twee minuten na Brehme ‘ s penalty werd Argentinië teruggebracht tot negen man toen Gustavo Dezotti zich bij teamgenoot Monzon voegde voor een vroege badplaats.

voor zover rode kaarten gaan, waren de toen-Cremonese forward ‘ s zo dom als ze komen.Gefrustreerd door het feit dat Dezotti een late goal had opgegeven die de winnaar zou blijken te zijn, viel Dezotti Jurgen Kohler aan bij de hoekvlag, en Codesal nam de voor de hand liggende beslissing om hem een tweede geel te laten zien—zijn eerste had slechts vijf minuten na de aftrap verdiend.

Marcel Desailly, 1998

de Wereldbekerfinale van 1998 blijft voor veel dingen in ons hoofd geïmplanteerd: een sombere Braziliaanse voorstelling en de mentale toestand van Ronaldo; Zidane ‘ s dubbelganger.

een die vaak wordt verhuld, echter, is de rode kaart getoond aan Marcel Desailly in de 68e minuut—slechts 20 minuten nadat hij was gegaan in scheidsrechter zei Belqola ‘ s boek voor de eerste keer voor afwijkende meningen.Slechts enkele ogenblikken voor zijn uitwerping had de verdediger een belangrijke clearance gemaakt op Bebeto ‘ s poging met de Franse doelman Fabien Barthez uit positie. Maar acht minuten later was er een man neer nadat hij Cafu aan de grond had gebracht.

Brazilië kon echter geen voet aan de grond krijgen in de wedstrijd. Frankrijk, dat destijds met 2-0 aan kop stond dankzij een tweetal Zidane goals, legde de laatste hand aan hun overwinning in de derde minuut van de tweede helft van de stilstand door Emmanuel Petit.

Zinedine Zidane, 2006

een van de meest beruchte momenten in de wereld voetbal geschiedenis vond plaats in de 2006 Wereldbekerfinale toen Zinedine Zidane kreeg een rechte rode kaart voor zijn kopstoot aan de borst van Marco Materazzi.

Zidane, de Franse kapitein, en Materazzi, de Italiaanse verdediger, leken hun lot te hebben verweven tijdens de wedstrijd in Berlijn. Zidane opent de score slechts zeven minuten nadat Materazzi een penalty had toegegeven.Maar slechts 12 minuten later was Italië terug op gelijke voet dankzij hun controversiële Inter Milan verdediger, die voorbij Fabien Barthez was gegaan na Andrea Pirlo ‘ s corner.

dat was alles wat de wedstrijd zou zien in open play. Halverwege de eerste periode van extra tijd stopte Zidane, blijkbaar uitgelokt door Materazzi, in zijn sporen en kopstootte zijn tegenstander, waardoor scheidsrechter Horacio Elizondo gedwongen werd een rode kaart te presenteren.Italië won natuurlijk het WK op penalty ‘ s, en het gepensioneerde Zidane speelde nooit meer een voetbalwedstrijd.

John Heitinga, 2010

het 159e ontslag in de Wereldbeker geschiedenis vond plaats in de eerste periode van extra tijd in de finale van 2010 tussen Nederland en Spanje in Zuid-Afrika.Als de finale van 1990 de meest wrede was die het toernooi ooit had gezien, was de wedstrijd van 2010 een goede tweede scheidsrechter Howard Webb die 14 gele kaarten presenteerde, waarvan er twee werden getoond aan verdediger John Heitinga.In werkelijkheid had Nigel de Jong zijn marsorders moeten krijgen in de 28e minuut toen hij Xabi Alonso aanviel met een karate kick, maar in een poging om de gelegenheid te behouden liet Webb de Nederlander wegkomen met een gele, hoewel de wedstrijd nauwelijks verbeterde als gevolg.Heitinga, die in eerste instantie vlak voor het uur was geboekt, werd uiteindelijk in de 109e minuut verwijderd na het neerhalen van Andres Iniesta. Slechts zeven minuten later was het Iniesta scoren om La Roja hun eerste Wereldbeker te leveren.