World Cup Infamy: 5 MM-lopputurnaukseen lähetettyä pelaajaa

puhuvat häpeällisyydestä.

harva Seura mm-jalkapallossa on yhtä eksklusiivinen kuin se, jossa jäsenkortti on punainen ja alun perin esitetty MM-lopputurnauksessa.

vain viisi pelaajaa on heitetty pois urheilun suurimmasta tapahtumasta sitten vuoden 1930—kaikki lähetettiin pois vuodesta 1990 lähtien.

ei ole yllättävää, että vain yhden kerran heitetty pelaaja lähti nostamaan MM-pokaalia poistuttuaan ottelusta.

joten pitemmittä puheitta tutustutaan jalkapallohistorian pahamaineisimpaan kvintettiin.

New York Times kuvaili vuoden 1990 MM-finaalia ”kiistanalaiseksi taideteokseksi” ja ”maailmanlaajuiseksi rumuudeksi.”

erotuomari Edgardo Codesal väläytti Länsi-Saksan ja Argentiinan välisen ottelun aikana neljää keltaista korttia, ja 65.minuutilla, kun peli oli vielä maaliton, MM-finaali sai ensimmäisen lähetyksensä.

kyseinen pelaaja oli Independiente-puolustaja Pedro Monzon, joka oli esitelty vasta aloituksessa Oscar Ruggerin tilalle.

mutta kaadettuaan Jurgen Klinsmannin vasemmalla laidalla monzonille näytettiin suoraa punaista korttia-hänen esiintymisensä ottelussa oli kestänyt vain 20 minuuttia.

85.minuutilla Andreas Brehme teki maalin avopaikasta ja saksalaiset ottivat kolmannen MM-voittonsa.

Gustavo Dezotti, 1990

vajaat kaksi minuuttia Brehmen jäähyn jälkeen Argentiina kavensi yhdeksän miehen johtoon, kun Gustavo Dezotti tuli joukkuetoveri Monzonin kanssa aikaiseen kylvetykseen.

punaisten korttien osalta silloinen Cremonalaishyökkääjä oli niin tyhmä kuin tuleekin.

turhautunut päästettyään voittomaaliksi osoittautuneen myöhäisen maalin dezotti ryntäsi kulmalipun lähellä Jurgen Kohleriin, ja Codesal teki ilmiselvän päätöksen näyttää hänelle toista keltaista—hänen ensimmäinen oli ansaittu vain viisi minuuttia aloituspotkun jälkeen.

Marcel Desailly, 1998

vuoden 1998 MM-finaali jää mieleen monesta asiasta: lohduttomasta Brasilia-suorituksesta ja Ronaldon henkisestä tilasta; Zidanen kaksoisolennosta.

yksi usein kaunisteltu asia on kuitenkin Marcel Desaillylle 68.minuutilla näytetty punainen kortti—vain 20 minuuttia sen jälkeen, kun hän oli mennyt erotuomari Said Belqolan kirjaan ensimmäistä kertaa erimielisyydestä.

vain hetkeä ennen ulosajoaan puolustaja oli tehnyt tärkeän torjunnan Bebeton yritykseen Ranskan maalivahdin Fabien Barthezin ollessa pois paikoiltaan. Kahdeksan minuuttia myöhemmin hänen kyljessään oli mies maassa kaadettuaan Cafun maahan.

Brasilia ei kuitenkaan saanut ottelussa jalansijaa. Ranska, joka johti tuolloin 2-0 Zidanen kahden maalin ansiosta, viimeisteli voittonsa toisen puoliajan kolmannella minuutilla Emmanuel Petitin läpiajosta.

Zinedine Zidane, 2006

yksi jalkapallon MM-historian kohutuimmista hetkistä koettiin vuoden 2006 MM-finaalissa, kun Zinedine Zidane sai suoran punaisen kortin puskustaan Marco Materazzin rintaan.

Ranskan kapteenin Zidanen ja Italian puolustajan Materazzin kohtalot näyttivät kietoutuvan toisiinsa koko Berliinissä käydyn kilpailun ajan. Zidane avasi pistetilinsä vain seitsemän minuuttia sen jälkeen, kun Materazzi oli myöntänyt rangaistuspotkun.

mutta vain 12 minuuttia myöhemmin Italia oli jälleen tasoissa kiistellyn Inter Milan-puolustajansa ansiosta, joka oli ohjannut Fabien Barthezin ohi Andrea Pirlon kulmasta.

sen enempää maalintekopaikkoja ottelussa ei nähty avausottelusta. Ensimmäisen lisäajan puolivälissä Zidane ilmeisesti Materazzin provosoimana pysähtyi jälkiinsä ja löi vastustajaansa päähän pakottaen erotuomari Horacio Elizondon esittämään punaista korttia.

Italia toki voitti rangaistuspotkuilla maailmanmestaruuden, eikä eläkkeelle jäävä Zidane pelannut enää otteluakaan jalkapallossa.

John Heitinga, 2010

MM-kisahistorian 159.ulosajo tapahtui ensimmäisellä jatkoajalla vuoden 2010 loppuottelussa Hollannin ja Espanjan välillä Etelä-Afrikassa.

jos vuoden 1990 finaali oli turnauksen hurjin, vuoden 2010 ottelu oli tiukka kakkoserätuomari Howard Webb esitteli 14 keltaista korttia, joista kaksi näytettiin puolustaja John Heitingalle.

todellisuudessa Nigel de Jongin olisi pitänyt saada marssikäskynsä 28.minuutilla, kun hän hyökkäsi Xabi Alonson kimppuun karatepotkulla, mutta tilanteen varjelemiseksi Webb päästi hollantilaisen karkuun keltaisella, vaikka ottelu tuskin parani sen seurauksena.

Heitinga, joka oli alun perin varattu vain vajaan tunnin kohdalla, ajettiin lopulta ulos 109.minuutilla nostettuaan Andres Iniestan kumoon. Vain seitsemän minuuttia myöhemmin Iniesta teki maalin, joka toi La Rojalle heidän ensimmäisen maailmanmestaruutensa.